Thursday, March 27, 2008

Damper Bread Från Australien

DAMPER BREAD

Irländska immigranter förde med sig ursprungsreceptet till Australien, där bröden bakades över öppen eld.

3 msk vatten
1½ dl tsk torrjäst
1½ dl mjölk
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
2 msk hackade färska örter, t.ex. oregano, timjan, basilika
½ pressad vitlök

Pensling:
1 msk olivolja
1 msk hackade färska örter

1. Sätt ugnen på 200´C.
Värm vattnet till 45`. Rör ut jästen i vattnet och låt svälla i ca 5 min. Värm mjölken fingervarm och tillsätt den. Blanda ner de resterande ingredienserna och arbeta snabbt samman till en slät deg.
2. Platta ut degen i en oljad stekpanna ca. 23 cm i diameter. Låt jäsa i 30 min.
3. Blanda olivoljan med örthacket och pensla det jästa brödet. Skär 6 markeringar knappt halvvägs genom brödet med en vass kniv. Grädda brödet i mitten av ugnen kvar i stekpannan i ca.20 min.

No comments: