Thursday, September 25, 2008

Brorsans kladdkaka - två varianter

Skitgod Kladdkaka ~ 8 port.

3 dl Vetemjöl
2 krm Salt
1 dl Kakao
2 tsk Vanlijsocker
5 dl Strösocker
4 st Ägg
225g Smör
50g Mörkblockchoklad

Sätt ugnen på 175°.
Smörj en form , och ströbröda.
Smält 175g smör, resten ska sparas till Glasyren.
Vispa ägg och socker tills det blir poröst
Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl.
Rör ner smöret(175g) , blanda , och rör ner smeten i formen.

Tiden för gräddning varierar väldigt mycket från ugn till ugn. Själv brukar min bli färdig på
17~25 min , medans de flesta sidor skriver 30-35min. Har man i kakan för länge blir det inte kladdkaka utan mer muffinsaktigt.
Kakan ska vara lös i mitten, men fast i kanterna när den är färdig.
Låt kakan kallna innan ni har på glasyren.

Glasyr: Smält chokladen och smöret(50g) på svag värme. Bred över glasyren överkladd kakan och pensla kanterna.
Servera med grädde!

Rickards egna

2 st ägg
1,5dl vetemjöl
ev. 2 tsk vaniljsocker
3 dl strösocker
100 g Smör
1 krm salt
4 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa äggen och sockret poröst
Smält smöret.
Rör ner vaniljsockeret , kakao och saltet.
Häll i smöret och tillsätt mjölet. Blanda.
Bröa en form och ha ner meten
In i ugnen ca~ 20min, varierar från ugn till ugn.
Kanterna ska vara hårda och mitten mjuk.

No comments: